Bokstart

Sök bland böcker, filmer, tidskrifter med mera.

Bokstart

Bokstart är ett nationellt projekt där personal från biblioteken besöker små barn och deras vuxna för att lämna böcker och prata om hur man kan stärka barnets språkutveckling. Projektet har stöd av statens kulturråd.

Syftet med Bokstart är att tidigt stimulera barnens språkutveckling. Det görs genom att stärka barnens vuxna i sin roll och uppmuntra dem att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet.

 

I Haninge har bokstart funnits sedan hösten 2018 och besöken görs i centrala Brandbergen, Jordbro, Tungelsta och Västerhaninge. I framtiden hoppas vi kunna utöka Bokstart till fler områden i kommunen. Projektet har lite olika form i olika delar av kommunen.

 

Bokstart i Brandbergen

Under våren har vi tagit en tillfällig paus på grund av en rekrytering. Vi kommer att starta upp igen efter sommaren.

I centrala Brandbergen får barnen och deras vuxna besök av bibliotekets personal då barnet är 6 månader och sen igen när det är 12 månader. Vid besöket har personalen med sig böcker till barnet och pratar med barnets vuxna om hur man kan läsa med små barn. När barnet sedan är 18 månader bjuds det in till biblioteket för en bokstartsfest tillsammans med andra bokstartsbarn i samma ålder.

Bild på biblioteket i Brandbergens personal som jobbar med Bokstart

Vi som jobbar med bokstart i Brandbergen: Anton, Amanda, Elin och Janna

Om du har frågor kring Bokstart i Brandbergen är du välkommen att höra av dig till 08 606 78 99. Du kan också mejla biblioteketbrandbergen@haninge.se

 

Bokstart i Jordbro, Tungelsta och Västerhaninge

I Jordbro, Tungelsta och Västerhaninge får barnen och deras vuxna besök av bibliotekets personal då barnet är 6 månader och sen igen när det är 12 månader. Vid besöket har personalen med sig böcker till barnet och pratar med barnets vuxna om hur man kan läsa med små barn. När barnet sedan är 18 månader bjuds det in till biblioteket för en bokstartsfest tillsammans med andra bokstartsbarn i samma ålder.

Om du har frågor kring Bokstart i Jordbro är du välkommen att höra av dig till 08 606 72 51. Du kan också mejla bokstartisyd@haninge.se

Om du har frågor kring Bokstart i Tungelsta eller Västerhaninge är du välkommen att höra av dig till 08 606 7352. Du kan också mejla bokstartisyd@haninge.se

 

Digitala sagostunder och boktips för de minsta

Foto: Anna Carlén

Barnbibliotekarierna i Jordbro och Västerhaninge läser sagor och ger boktips för små barn och deras vuxna på Instagram. Här kan du titta på filmerna:

Vårens boktips 

Sagostund - Bruno åker buss

Sagostund - Bruno åker tåg

Sommarens boktips

Sagostund - Bruno åker hiss

 

Jordbro bibliotek på Instagram

 

 

Vill du få länkar med boktips och sagostunder skickade direkt till din mobil eller e-post? Mejla oss på bokstartisyd@haninge.se.

 

Foto: Janna Carleson

Konto

Språk