Fria e-böcker och e-ljudböcker

Sök bland böcker, filmer, tidskrifter med mera.

Fria e-böcker och e-ljudböcker

Här finns länkar till sidor med e-böcker och ljudböcker på olika språk. 

Svenska

Litteraturbanken

På litteraturbanken hittar du nästan 4 000 titlar. De allra flesta är svenska klassiker men det finns också en del utländska böcker översatta till svenska. Ungefär 1000 titlar är nedladdningsbara som epub medan resten än inskannade original online, så kallade faksimil.

Dramawebben

Dramawebben erbjuder fri svensk dramatik som faksimil och pdf. Dramawebben är en del av Litteraturbanken. 

Sveriges Radio: Radioföljetongen & Radionovellen

På Sveriges Radio: Radioföljetongen & Radionovellen kan du lyssna på inlästa romaner och noveller under en begränsad tid. Sidan uppdateras ofta. Böckerna finns både på webbsidan och i Sveriges Radios app, Sveriges Radio Play.

Sveriges Radio: Dramaklassiker

Klassiska pjäser och radioteater från förr finns här, tagna från Sveriges Radios arkiv. Till exempel pjäser av William Shakespeare, Hjalmar Söderberg, Karin Boye, Selma Lagerlöf och Alexandre Dumas. Dessutom kan du hitta många dramatiserade inläsningar från 1950-talet. Pjäserna och radiotearn finns på både webbsidan och i Sveriges Radios app, Sveriges Radio Play.

Engelska

Standard ebooks

Här kan du hitta fria engelska e-böcker. De är nedladdningsbara i olika format, epub, epub3 eller speciellt för kindle eller kobo.

Tyska

Goetheinstitutet

Goetheinstitutets digitala bibliotek, Onleihe, finns mer än 20 000 tyska titlar. Det finns både e-böcker, ljudböcker, musik, tidningar och tidskrifter. För att kunna låna behöver du registrera ett konto i Onleihe. 

Olika språk

Project Gutenberg

Böcker på många språk erbjuds av Project Gutenberg. De allra flesta böckerna är på engelska men det finns också på tyska, franska, spanska, italienska, holländska, finska, kinesisk och flera andra språk. Böckerna finns som nedladdningsbara format, bland annat epub och speciellt för kindle.

Fria ljudböcker

Librivox

Här finns inläsningar av böcker i så kallat public domain på olika språk. Public domain innebär att vem som helst får använda dem. De allra flesta böckerna är på engelska, men det finns också en del på tyska, franska, spanska, kinesiska och andra språk. Librivox finns också som en app.

Lit2go

Lit2go har klassiska engelska barnböcker i så kallar public domain. Alla titlar finns både som text på webben och som en ljudfil. Detta är bra för dig som vill lyssna och läsa samtidigt, Lit2go drivs av University of South Florida. 

För barn på flera olika språk

International children's digital library

Här finns barnböcker från hela världen, på många olika språk. Böckerna kan läsas direkt på webbsidan.

Worldstories

På Worldstories kan du hitta både traditionella och nyare berättelser för både barn och unga. Det finns böcker på 31 olika språk. Språken är de som talas av flest barn och unga i Storbritannien. Du kan sortera utbudet efter språk, genre eller från en världskarta. Böckerna kan du läsa eller lyssna på. Du kan också ladda ner dem på originalspråk och engelska. Du kan också skicka in dina egna berättelser eller dela de som finns på sidan. 

Unite for literacy

Här finns enkla bilderböcker med engelsk text. Böckerna går att få upplästa på många olika språk.

Appu series

Här finns medier på olika indiska språk som skapats av Appu serie. Det mest kostar pengar, men de har också en kanal på youtube med rim och ramsor. De har också en app. 

African Storybook

African Storybook är ett projekt med målet att ge afrikanska barn tillgång till texter på sina egna språk. Detta vill man göra för att barnen ska utveckla både sin läsförmåga och sitt intresse för läsning. Projektet är en webbsida där texter på många afrikanska språk finns. Det finns texter i flera olika svårighetsgrader. Projektet har också en app. 

Storybooks Canada

Indigenous Storybooks

Global Storybooks

Många av berättelserna från African Storybook här ovanför, används även i andra delar av världen. Storybook Canada har 40 av de afrikanska berättelserna på sin webbplats, på 14 av de vanligaste språken i Kanada. De har också gjort en liknande webbplats för de språk som talas av ursprungsbefolkningen i Kanada. Denna webbplats kallas Indigenous Storybooks. Det finns även en tredje webbplats som de är med och utvecklar. Den heter Global Storybooks. På alla tre webbplatserna kan du både läsa och lyssna på berättelserna. 

Third story project

Denna webbplats började med att en student i Myanmar (Burma) ville starta ett bibliotek. Det var dock mycket svårt då det inte fanns så mycket böcker för barn. Tillsammans med studenter, journalister, lärare, illustratörer och berättare började de ett arbete med att göra böcker. Inte bara på burmanska utan också på landets minoritetsspråk. Böckerna finns att läsa som pdf-filer men också filer för att trycka böckerna.

Arabiska

Hindawi

Hindawi är en arabisk kulturorganisation. På deras webbplats finns många böcker att ladda ner gratis. Böckerna finns i flera format, bland annat pdf, epub och speciellt för kindle. De har många klassiker, både äldre och moderna. Bland annat finns Kamil Kilanis (1897-1959) barnböcker. Han brukar kallas den arabiska barnlitteraturens fader. Hindawi finns också som en app.

Kitab Sawti

Detta är en app med arabiska ljudböcker. I gratisversionen kan du lyssna på fria ljudböcker. Om du betalar får du tillgång till många fler böcker. 

Dari

Afghan Women's Writing Project

På Afghan Women’s Writing Projects webbplats finns både berättelser och poesi du kan lyssna på. De har också filmer som de spelat in tillsammans med StoryCenter’s Silence Speaks. 

Grekiska

ebooks.edu.gr

Här kan du hitta ny grekisk litteratur. Det är framförallt tänkt för skolbruk. Webbsidan är en del av en digital skolresurs där det finns mycket material för skolelever i olika åldrar. 

Japanska

National Diet Library

Japans statliga bibliotek heter National Diet Library. De har mycket stora samlingar av digitala texter, bilder och kartor. Det är blandat modernt och antikt men också specialsamlingar. 

Keio universitets digitala galleri/bibliotek

Här finns Keio universitets digitala galleri och bibliotek. 

Kyoto universitets digitala bibliotek

Kyotos universitet visar sina antika och specialsamlingar med mycket bilder. 

Fujipan

Här samlas folksagor från hela Japan. Både i tal och text. En ny saga läggs upp varje vecka. 

Aozora bunko

Detta är ett nätbaserat bibliotek. De samlar e-böcker som alla får använda sig av. De finns både i fulltext eller som HTML-filer. 

Kazakiska

Kitap

Här finns e-böcker och ljudböcker på kazakiska. Det finns både klassiker och moderna böcker för alla åldrar. Det finns också information om till exempel författare. På webbplatsen finns också filmer, musik och en blogg med information om kazakisk kultur. Det finns också två appar Kitap (e-böcker) och AudioKitap (ljudböcker). 

Kurdiska

Kurdiska biblioteket

I Stockholm finns Kurdiska biblioteket. Det är ett specialbibliotek som har som mål att samla, bevara, tillgängliggöra och sprida information om kurder. Informationen kan vara enbart fakta, litteratur av kurder, litteratur om kurder eller om Kurdistan. På deras webbplats finns många fria e-böcker för vuxna som pdf-filer.

Lao

Big Brother Mouse

I Laos finns Big Brother Mouse som är ett förlagsprojekt för att publicera barnböcker på lao. En del av deras böcker finns att ladda ner som pdf-filer på deras webbplats. 

Litauiska

Antologija

Klasikinės Lietuvių literatūros portalas är en webbplats med lituaiska böcker, både klassiker och moderna klassiker. Böckerna finns som pdf-filer och i många fall också i epub format. 

šaltiniai.info

Detta är en litteraturhistorisk databas. Där kan du hitta hela eller delar av klassiker, till exempel Šekspyras ROMEO IR DŽULJETA. Databasen innehåller språkhistoria, historia, litteraturhistoria och klassiker ur världslitteraturen. Den är bra för skolelever. 

Polska

Audio-bajki

På denna webbplats finns sagor, klassiska sagor, nyare sagor, pedagogiska sagor och sagor från hela världen. 

Ninateka

Ninateka är en webbplats där det finns strömmade e-ljudböcker för både barn och vuxna. Det finns också inspelade teaterpjäser, intervjuer med artister och mer. Ungefär 98% av innehållet är gratis. Webbsidan drivs av Nationella audiovisuella institutet. 

Portugisiska

Projecto Adamastor

Här finns klassiker från Brasilien och Portugal att ladda ner gratis i epub format. 

Luso Livros

På denna webbplats finns fria e-böcker som både pdf-format och e-pub. Klassiker, moderna klassiker, poesi, dramatik och några barnböcker finns bland titlarna. 

Romani chib

Bläddra

Kungliga biblioteket har utvecklat appen Bläddra med gratis e-böcker på samiska och romani chib.

Ryska

Ryska ljudböcker på Internet archive

På denna webbplats finns en samling ryska ljudböcker.

Lib.ru

På denna webbplats finns böcker för både barn och vuxna. Det är både klassisk och modern litteratur, skön- och facklitteratur. 

Samiska

Bläddra

Kungliga biblioteket har utvecklat appen Bläddra med gratis e-böcker på samiska och romani chib.

Spanska

Oye juanjo!

På denna webbplats finns e-böcker på spanska, för både barn och vuxa. Böckerna finns i pdf-format men också som e-ljudböcker att lyssna på. 

Tagalog

Canvas

Canvas är förkortningen för Center for Art, New Ventures Sustainable Developement. Denna organisation arbetar bland annat med läsfrämjande projekt. På deras webbplats har de fria e-böcker på taglog och engelska som du kan ladda ner. 

Tjeckiska

Municipal Library of Prague

Prags stadsbibliotek erbjuder gratis e-böcker. Det är mest klassiska författare, både tjeckisk och andra som översatts till tjeckiska. Bland författarna finns Božena Nemcova och Jaroslav Hašek  och William Shakespeare. Det finns också en del nutida tjeckiska böcker.

 

Konto

Språk