Den svenska miljörätten / Gabriel Michanek, Charlotta Zetterberg.

Sök bland böcker, filmer, tidskrifter med mera.
275711
Den svenska miljörätten / Gabriel Michanek, Charlotta Zetterberg.
Den svenska miljörätten / Gabriel Michanek, Charlotta Zetterberg.
Av: Michanek, Gabriel 1951- (Författare/medförfattare)
Utgivningsår: 2017[2017]
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
Upplaga: Fjärde upplagan
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
Miljörätten omfattar frågor om bl.a. luft- och vattenkvalitet, användning av naturresurser, skydd för arter och livsmiljöer, återanvändning och återvinning av avfall m.m. samt kontroll av kemikalier. Miljöbalken är den centrala svenska miljöförfattningen. I syfte att främja en hållbar utveckling innehåller balken olika rättsliga verktyg i form av t.ex. hänsynskrav, miljökvalitetsnormer, miljökonsekvensbeskrivningar, tillståndsprövning och särskilda skydd för arter och naturmiljöer. Vid sidan av miljöbalken finns ett stort antal författningar som på olika sätt har betydelse från miljösynpunkt. Den svenska miljölagstiftningen, och tillämpningen av denna, påverkas påtagligt av internationella regler och särskilt av EU-rätten. EU:s miljörätt är omfattande och växande. Den svenska miljörätten introducerar läsaren i miljörätten som juridiskt ämne. Bland författningarna analyseras miljöbalken särskilt ingående. Plan- och bygglagen och skogsvårdslagen är exempel på annan mark- och miljölagstiftning som behandlas. Den svenska lagstiftningen sätts in i ett internationellrättsligt sammanhang, främst EU-miljörätten. I boken ges exempel på hur regler används i olika situationer och flera rättsfall från svenska domstolar, däribland många från Mark- och miljööverdomstolen, och från EU-domstolen behandlas. En central fråga i boken är om lagstiftningen är ändamålsenlig från miljösynpunkt.
INLEDNING -- En grundbok I svensk miljörätt -- Svensk miljörätt : en översikt -- MILJÖRÄTTEN. ALLMÄN DEL -- Ämnet miljörätt -- Utvecklingen av miljörätten -- Internationell miljörätt och EU-miljörätt -- MILJÖBALKEN -- Inledning -- Miljöbalkens mål och genomförande -- De allmänna hänsynsreglerna -- Hushållningsbestämmelserna -- Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram -- Miljökonsekvensbeskrivningar och samråd -- Naturskydd -- Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd -- Verksamheter som orsakar miljöskador -- Vattenverksamhet -- Genteknik -- Kemikalier och biotekniska organismer -- Avfall och producentansvar -- Prövning -- Regeringsprövning -- Offentligrättsliga instrument för genomdrivande av miljökrav : tillsyn och sanktioner -- Ersättning till enskilda vid ingripanden av det allmänna -- Miljöskadestånd samt enskilds och gruppers talan om försiktighetsmått eller förbud -- SEKTORSLAGSTIFTNINGEN -- Inledning -- Planlagstiftning -- Lagstiftning om mark för areella näringar -- Lagstiftning om utvinning av vissa naturresurser -- Lagstiftning om jakt och fiske -- Lagstiftning om transporter och miljö -- Lagstiftning om distribution av energi, vatten, avlopp m.m. -- Lagstiftning om joniserande och icke joniserande strålning -- Lagstiftning om säkerhet mot olyckor m.m.

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

276319
Av: Ebbesson, Jonas
265503
Av: Gustafsson, Lina
146177
Av: Mahmoudi, Said
260038
Av: Höglund, Elisabet
275459
Av: Härnqvist, Jacob
274410
Av: Frans, Emma
276042
Av: Viklund, Lars
257356
Av: Dükler, Hannes
274396
Av: Sandén, Hans-Olof
276395
Av: Salihu, Diamant
271798
Av: Törnkvist, Ann
270649
Av: Kärrholm, Fredrik
276759
Av: Forkby, Torbjörn
274516
Av: Bjurwald, Lisa
274569
Av: Jonsson, Marita
275482
Av: Wickman, Kerstin
259072
Av: Broberg, Gunnar
269200
Av: Bjerström, Erika
Konto

Språk

Sök vidare

Ämnesord

Inköpsförslag